logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

Пролетна икономическа прогноза на ЕК: попътен вятър в посока възстановяване на европейската икономиката

esikon07052015Благоприятни икономически условия оказват положително въздействие върху икономическия растеж в Европейския съюз. Според икономическата прогноза, изготвена от Европейската комисия през пролетта на 2015 г., тези краткосрочни фактори ускоряват иначе умерения цикличен подем в ЕС.
В подкрепа на икономиките в Европа действат едновременно редица фактори — все още относително ниското равнище на цените на нефта, стабилният растеж на световната икономика, продължаващото обезценяване на еврото, както и благоприятните икономически политики в ЕС.


По отношение на България ЕК смята, че слабите инвестиции ограничават растежа. Очаква се умерен растеж с 1,7% през 2014, който да се ограничи до 1% през 2015 г. и да нарасне до 1,3% през 2016 г. Очаквано намаляване на публичните инвестиции и продължаващите слаби частни инвестиции ограничават прогнозата за растеж. Прогнозира се, че инфлацията ще остане отрицателна през по-голямата част от 2015 г., но към края на годината ще стане положителна. След като достигна 2,8% от БВП през 2014 г. общият правителствен дефицит се очаква да остане 2,9% от БВП през 2015 г. и 2016 г.
Повече за пролетната икономическа прогноза на ЕК   ТУК
Прогнозата за България (на английски език) ТУК

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1