logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Литва влезе в Еврозоната от 1 януари 2015

evrolitvaОт 1 януари 2015 г.  Литва  е член на Европейския валутен съюз. Той обединява общо 337 милиона европейци от  19 страни членки на ЕС.
"С въвеждането на еврото жителите на Литва предпочетоха да бъдат част от един стабилен, безопасен и процъфтяващ регион. Литва много пъти е доказвала, че може да провежда строга фискална политика и да осъществява структурни реформи, благодарение на които нейният икономически растеж беше един от най-големите в Европа и безработицата постоянно намаляваше", заяви Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите въпроси.


Обмяната на националната валута литас за евро започна на 1 януари. 1 евро се купува за 3,45 литас. Банковите сметки на клиентите автоматично се превеждат в евро. До средата на януари разплащанията за услуги могат да бъдат както в евро, така и в литас, но рестото се изплаща само в евро. Банкоматите дават банкноти само в евро. В търговските банки обменът на валутите ще продължи шест месеца, като общо целият преход трябва да приключи за година.

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 

VOT-2014 300X100pix 

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1