logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Поощриха Бургас за политиката в подкрепа на хората в неравностойно положение

neravnostoino33 декември - Международен ден на хората с увреждания

Бургас отново е класиран сред първите 33-ма претенденти за европейската награда "Достъпен град" (Access CityAward). Това се случва за трети път през последните 5 години /след 2011 и 2013 г./ и е оценка за усилията на местната власт в тази посока, които са постоянни, а не кампанийни.
Ежегодната инициатива е организирана от Европейската Комисия. Присъждането на това отличие има за цел да насочи вниманието към кандидатите, предприели ефективни мерки за подобряване на достъпността във фундаментални аспекти от градския живот. Журито търси най-добрите практики от участващите в състезанието европейски градове с население над 50 000 жители, които планират и изпълняват дейности, улесняващи свободното движение на възрастни и хора с увреждания.


Политиките за подобряване на достъпността са оценени за техния интегриран подход в четири ключови области: изградена среда и обществени пространства; транспорт и свързаната с него инфраструктура; информация и комуникации, включително нови технологии (ИКТ); обществено достъпни съоръжения и услуги.
Тази година в първоначалната селекция участваха 62 града от 23 страни. Вече са излъчени 7 финалисти. Бургас не е сред тях, но конкурсът бе добра възможност градът да обмени опит с европейските си събратя, да сподели достиженията си при подобряване условията на достъп в градска среда, новите услуги, обновения транспорт и свързаната инфраструктура.
"Още много работа ни чака, но догодина ще сме с една крачка по-близо до първите в тази класация. Обучихме наши служители на жестомимичния език, предстои изграждане на нови пешеходни надлези, велоалеи, продължаваме да ремонтираме улици и тротоари, всичко ново, което строим, е с осигурен достъп за трудноподвижни хора. Догодина сме и домакин на Балкански параолимпийски шампионат за хора с увреждания", сподели кметът Димитър Николов.neravnostoino5

neravnostoino4

 

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 

VOT-2014 300X100pix 

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1