logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Херман Ван Ромпой за кризата: „Успяхме да избегнем истинска катастрофа“

hermanПреди пет години Херман Ван Ромпой стана първият постоянен председател на Европейския съвет и като такъв той трябваше да координира отговора на ръководителите на страните в ЕС на сложни предизвикателства като икономическата криза и събитията в Украйна. На 1 декември белгийският политик ще предаде поста на поляка Доналд Туск. Тази седмица г-н Ван Ромпой посети Европейския парламент за последен дебат с депутатите. Следва разговор с него за успехите и бъдещето на Европа.


Как гледате на изминалото Ваше председателство и какви бяха Вашите най-големи постижения?
Голямата тема на моето председателство беше кризата в еврозоната, но с много усилия успяхме да постигнем стабилизация. Представете си, ако не бяхме успели: щяхме да имаме депресия подобна на онази през 30-те години на ХХ век. Избегнахме истинска катастрофа. Това беше колективно усилие на институциите на ЕС и на страните-членки.
В края на миналия месец ние постигнахме споразумение за климата, което ще намали емисиите на парникови газове с 40% до 2030 г. спрямо 1990 г. Постигнахме всички предишни цели и сега показваме големи амбиции. Още веднъж водим в световно отношение по въпроса.
Кои смятате, че ще бъдат основните предизвикателства през следващия мандат?
Трябва да направим всичко, за да възстановим икономическия растеж и заетостта. Вече сме свършили много, но резултатите не са достатъчни, затова трябва да ускорим усилията си.
Съществува и кризата в Украйна. Лошо е, че границите се променят едностранно, защото зачитането на границите гарантира мира. Ние в Европа трябва да видим как можем да допринесем за мира и да възстановим стабилността в региона, като в същото време уважаваме желанието на украинския народ за по-тесни връзки с Европейския съюз.
Друго предизвикателство ще бъде мястото на Великобритания в ЕС след следващите избори там. Как можем да допринесем, но не на всяка цена, страната да остане в ЕС? Те трябва да го искат и да поставят условия, които са приемливи за нас. Във всеки случай намерението е да запазим Великобритания като членка на Европейския съюз, а мисля, че това се отнася и за британските ръководители.
Как европейските институции трябва да отговорят на евроскептицизма?
Резултатите говорят по-ясно от думите и декларациите. Трябва да убедим европейските граждани, че ЕС носи ползи от гледна точка на благосъстояние, икономически растеж и заетост.
Ние трябва също така да подобрим начина, по който говорим за Европа. Не е приемливо да участваш във вземането на решения в Брюксел, а когато се върнеш в собствената си страна, да обвиняваш ЕС за всички непопулярни решения. Това създава отрицателен образ на ЕС.
С какво възнамеряване да се занимавате оттук нататък?
Моята политическа кариера приключва на 1 декември и това ще ми даде време да се отдам на други неща, които отлагах. Ще преподавам в Лувен-ла-Ньов на френски и в Колежа на Европа на английски език. Ще изнасям и речи по теми, които ме вълнуват. Очаквам с нетърпение всичко това, но разбира се, моят политически живот в Белгия и Европа ще ми липсва. Много съм благодарен, че ми бе дадена възможност да поема тази роля.

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 

VOT-2014 300X100pix 

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1