logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Всеки трябва да гласува на евроизборите

bg es 2019Текст: Дона Митева, вестник Черноморски фар
От 2014 година – т.е. сега действащият Европарламент има право на законодателна инициатива. И членовете на ЕП биха могли в своите групи да поемат законодателна инициатива и по този начин да въздействат върху европейското законодателство като цяло. Така всеки един евродепутат има възможност да влияе върху създаването на законите в ЕС, разяснява Радко Дренчев, Eвропейската информационна мрежа Europe Direct Network в Бургас.


„Процесът, разбира се, е по-сложен, защото Европейският парламент когато приеме даден закон, той трябва да се одобри от Европейската комисия и от там под формата на Директива да се спусне до националните правителства и парламенти, които да го внедрят в националните законодателства и тогава да влезе в сила. Това е разликата между Директива и Регламент. Директивата трябва да бъде включена в европейското законодателство, а Регламентът влиза в сила, налага“, допълва Дренчев.
Чисто теоретично представителите на дадена страна в Европейския парламент биха могли да съдействат за отстояване на националните интереси. В смисъл, че дадена политическа група има някаква инициатива, но ако представителите на определена държава не са съгласни с това, независимо от коя партия са те, могат да не гласуват, обосновавайки се с това, че определеното решение противоречи на националните интереси.

Тези факти Дренчев коментира в защита на това, защо трябва всеки българин, респективно бургазлия, да изрази правото си на вот на 26 май. Въпреки че датата за България не е много удачна, предвид факта, че се събират празници около Деня на славянската писменост и просвета – 24 май. В същото време има и много абитуриентски балове.
„На този етап нямаме хората, нито са обявени листите на партиите за евродепутати. У нас законът е такъв, че партиите трябва да определят своите кандидати два месеца преди евроизборите, но имат право да ги обявят тридесет дни преди тях. Най-вероятно кандидатите ще станат категорично ясни един месец преди евроизборите“, заключава Дренчев.
Въпреки това бургазлии трябва да гласуват, защото избирайки българските  представители в Европарламента имат възможност пряко да влияят върху европейското законодателство. Гласувайки доверие на определена личност всеки един човек да изпрати в Еропейския парламент личност, която натоварва с определени очаквания. 

Текст: Дона Митева, ЧФ

 

http://faragency.bg/bg/vseki-tryabva-da-glasuva-na-evroizborite-/

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 

VOT-2014 300X100pix 

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1