logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

България се присъединява към Европейската нощ на театъра, която от пет години се случва в няколко европейски страни

27 август 2013 

След Нощта на музеите и галериите и Нощта на учените на 14 септември предстои Нощ на театрите.

България се присъединява към Европейската нощ на театъра, която от пет години се случва в няколко европейски страни. Идеята е на французойката Елеонора Роси, а пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватия - в детския театър "Добрава" и Театър "Шибеник".

Година по-късно вече е национално събитие, в което участват почти всички хърватски театрални трупи. Към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания и за тази година - България, Белгия и Чехия.

Европейската нощ на театрите обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената, които искат да показват качествено изкуство без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

Мисията на Европейската нощ на театрите е да показва професионалната и аматьорската театрална креативност, да разшири театралната мрежа на всички заети в сферата чрез обмен на идеи и опит; да провокира настоящата публика, но и да привлича нова и образова младата.

Идеята е по различни начини да бъдат сближени публиката и театъра, хората да видят какво се случва зад и на сцената, в гримьорните и коридорите, да се разкаже за интересните случки, посетителите да усетят различно това "посещение“.

За няколко часа градът трябва да стане голяма театрална сцена, да предложи ново изживяване и възможност зрителите да бъдат и участници.

В България организатори са фондация "Арт Проджектс" и фондация "Информбюро".

Програмата предвижда почитателите на театъра да имат възможност да надникнат зад кулисите на театрите, да се срещнат с любими актьори, да посетят изложби и лекции, а представленията ще са с билети с намалени цени. Предвидени са театрални и музикални работилници на открито, огнено шоу и циркови изпълнения, импровизационен театър, зони за почивка с безплатен безжичен интернет, детска програма, пощенска кутия за приказки и дори "пижамено парти".

Лице на първата българска Нощ на театрите е актьорът Иво Аръков. познат и от тв сериала "Фамилията". Младата звезда Ованес Торосян също ще има водеща роля.

Софийските театри вече обявиха с какво ще участват. Народният театър "Иван Вазов" - с три представления: „Сирано дьо Бержерак" от Едмон Ростан, постановка на Теди Москов с Деян Донков, Ана Пападопулу, Владимир Карамазов, „Идиот 2012" по Ф. М. Достоевски, постановка на Десислава Шпатова със Снежина Петрова, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Владимир Пенев, Вяра Табакова, „Търси се стар клоун" от Матей Вишниек, постановка на Ивайло Христов с Марин Янев, Стефан Мавродиев, Илия Добрев.

Младежкият театър ще предложи отворени врати и спектакъла "Любовна песен" от Джон Колвенбак, постановка на Андрю Волкофф със Силвия Лулчева, Светослав Добрев, Николай Луканов и Елена Бърдарска.

teatri1 teatri2

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 

VOT-2014 300X100pix 

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1