logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Външните министри от ЕС обсъждат действията си за прекратяване на насилието в Египет

21 август 2013

Външните министри на страните от Евросъюза се събират на извънредно заседание в Брюксел, за да решат какви действия да предприемат за прекратяване на насилието в Египет. Водещи сред предварително лансираните варианти са оръжейно ембарго и замразяване на европейското финансиране за демократизацията на страната. Прогнозите са, че първите дипломати на 28-те няма да посочат виновник за кръвопролитията в Египет и ще призоват и двете страни в конфликта да сложат край на насилието и репресиите.

Според вече обявената европейска позиция отговорност за тях носят и военните, и ислямистите, а според дипломати и анализатори Евросъюзът иска да остави отворена вратата за диалог и с едните, и с другите.В тази ситуация лостовете, с които разполага Европейският съюз, са най-вече търговски и икономически, а изборът кои от тях и как да бъдат използвани ще трябва да направят външните министри на спешната среща. Най-вероятната опция е да бъде спрян износът на оръжие за Египет – както настоява германският канцлер Ангела Меркел.Ще се обсъжда и замразяване на поне част от стотиците милиони евро, които Брюксел дава ежегодно за развитие на демократичните процеси и гражданското общество в Египет. Няколко страни обаче, сред тях и България, имат резерви към подобна мярка – защото смятат, че тя ще засегне много повече обикновените хора, отколкото техните държавни и политически лидери.

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 

VOT-2014 300X100pix 

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1