logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

Кирилицата бе официално приета за комуникация от Европейския парламент

07 август 2013

Европейският парламент ще започне да използва изцяло кирилица в официалните си документи и комуникация на български език. Това ще стане още в близките месеци, се казва в писмо на председателя Мартин Шулц. По повод Деня на българската писменост на 24 май миналата година България изпрати официално искане към ЕП, в което уточни, че лични имена, названия, европейски инициативи, интернет апликации, използвани от парламента, се изписват на латиница в текстове и документи на български език, което затруднява гражданите.

В писменото искане бе подчертано, че използването на кирилица би било знак на уважение към българите и признание за равноправието на българския като официален език на ЕС.

Адаптацията на сложната електронна система за създаване на документи към буквите на кирилица отне повече от година. Техническите проблеми вече са отстранени и българският преводачески отдел на парламента преведе небългарските имена в съответствие с правилата, изготвени от Българската академия на науките, се казва още в писмо на Мартин Шулц.

Извършена е техническата подготовка за промяна на апликациите, които се използват за електронна комуникация, за създаването на законодателни и административни документи. Така ще стане възможно всички нови документи да излизат изцяло на кирилица, а българските депутати и служители да използват всички приложения на български език.

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1