logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Образование и бизнес - ролята на работодателските организации

studenti23012015 1На 23.01.2015 г. Европейски информационен център „Европа директно – Бургас”, съвместно с приемната структура – Бургаска търговско промишлена палата организира среща-дискусия със студенти от университет „Проф. Д-р Асен Златаров” – Бургас на тема „Професионалната реализация на младежите”. Основна цел на събитието беше да се дискутира връзката между образованието и бизнеса и ролята на работодателските организации. Модератори бяха председателят на БсТПП инж. Цанко Иванов и доц. д-р Дончо Керемидчиев, преподавател по управление във Факултета по обществени науки към университета.


Оказал ли е преходът от планирана към пазарна икономика влияние върху ролята на човека в процесите на производство и реализация на стоки и услуги, кога проличават лидерските качества и как могат да бъдат развити, какво е съотношението на лични и професионални умения в рецептата на успешната кариера, каква е ролята на средата за развитието ни като личности и специалисти, защо механизацията и автоматизацията могат да облекчат, но не и да заменят човека в качеството му на творец на идеи и блага бяха част от интересните въпроси, разискани по време на срещата в контекста на днешната икономическа действителност в България: около 92% от фирмите са малки, с до 10 души персонал, от които 80% - с от 3 до 5 души персонал. Инжернер Иванов отбеляза, че макар да наричат малкия и средния бизнес гръбнака на икономиката, той не може да формира нейния облик, защото не може да внедрява иновации и въпреки че е гъвкав, възможностите му са ограничени. В ретроспективен план той поясни, че и в плановата икономика е имало малък бизнес, но обикновено той е произвеждал за големия бизнес, а не за крайния клиент.
Да се опитват да достигат сами до собствените си изводи вместо да приемат изцяло твърденията в икономическите анализи а бе единият от съветите на Председателя към бъдещите икономисти. Другият бе да мечтаят реалистично, за да се предпазят от разочарования.

studenti23012015 2

studenti23012015 3

studenti23012015 4

studenti23012015 5

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 

VOT-2014 300X100pix 

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1