logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

„Моят глас за по-добро качеството на живот”

logo EP izbori2   ИЗБОРИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ 2014

 

EP stud 24.01.2014 1На 24.01.2014 г. в Информационен център Европа Директно – Бургас се проведе мероприятие от кампанията си за популяризиране на предстоящите избори за Европейски парламент и насърчаване на избирателната активност. Ръководителят на центъра Радко Дренчев и Боряна Желева проведоха дискусия със студенти от университет „Проф.д-р Асен Златаров” на тема „Моят глас за по-добро качеството на живот”. Студентите бяха запознати с определението на понятието „качество на живот” като общо благосъстояние на индивидите и обществата, степен на благополучие и лична удовлетвореност,

изпитвано от даден човек или група от хора с три основни компоненти – физическо, психологическо и социално благосъстояние. Боряна Желева запозна участниците с Европейските проучвания на качеството на живот: стартирали през 2003 година, те се провеждат на всеки 4 години. Последното е обхванало 35 500 души от 27 страни членки. Резултатите са 20% спад в оптимизма и чувството за щастие, като водеща в класацията е Дания, а на последно място са Унгария и България. Средната оценка на здравеопазването е 6,3 от 10. Хората са най-удовлетворени от личния си живот и жилищата си, а най-малко удовлетворени от стандарта на живот. Доверието в ключови институции, правителства и парламенти е отслабено. 7% от европейците имат големи трудности да свържат двата края. Най-високите нива на социално изключване са сред безработните, докато ангажираните в асоциации и доброволчески дейности се чувстват по-включени. Пропастта между расовите и етническите групи се увеличава в ЕС, както и напрежението между бедни и богати. Хората, които си идват твърде уморени от работа за да се занимават с домакинство са се увеличили от 48% през 2007 на 53% през 2011 г. Домакинствата с един родител са в неравностойно положение в повечето измерения на качеството на живот, като 72% от тях се затрудняват да свържат двата края. Радко Дренчев разясни основните новости в правата на бъдещите евродепутати, сред които правото на законодателна инициатива. Той допълни, че през март можем да очакваме листите с кандидатите за европарламента на различните политически сили, така че всеки от нас да има достатъчно време да се запознае с тях, да направи своя избор и да гласува през май. Боряна Желева разказа за работата на центъра, основните видове казуси, които са били разрешени с помощта на екипа му и припомни общоевропейския телефонен номер, на който може да се търси съдействие по всякакви въпроси. Беше коментирано дали показателят качество на живот отразява по-адекватно благосъстоянието ни от индекса на БВП, Индекса на човешкото развитие на ООН или Индекса на щастието. Участниците в дискусията взеха отношение как те оценят качеството си на живот, по кои показатели се чувстват най-удовлетворени.Те споделиха резултатите от проучванията, че в България действително качеството на живот е ниско и това ги кара да обмислят планове за бъдещето си в други страни членки на ЕС. Студентите бяха единодушни, че упражнявайки правото си на глас на предстоящите избори за Европейски парламент всеки от нас допринася за повишаване на качеството на живота във всяко едно отношение.

EP stud 24.01.2014 2

 

EP stud 24.01.2014 3

 

EP stud 24.01.2014 4

 

EP stud 24.01.2014 5

 

EP stud 24.01.2014 6

 

 

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 

VOT-2014 300X100pix 

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1