logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Целта на банковите реформи в ЕС е ограничаване на спекулациите и рисковите операции

EK bankrefЕС предлага ограничаване на свободата на най-големите банки да участват в спекулативна търговия от вида, който допринесе за световната финансова криза, започнала през 2008 г.

Предложените реформи ще доведат до това, че на около 30 от най-големите банки в ЕС ще бъде забранено да извършват търгуване със собствен капитал.

В тези случаи банките използват собствени средства за инвестиции във финансови инструменти, увеличаващи техните лични печалби. Въпреки че тази практика може да бъде много доходоносна за банките, според ЕС тя води до множество рискове, но не и до ползи за клиентите на банките или за икономиката като цяло.

Повишаване на безопасността на банковата система

Укрепването на финансовата стабилност на най-големите банки в ЕС — тези, които са смятани за твърде големи, за да бъдат оставени да фалират — ще гарантира, че в крайна сметка данъкоплатците не плащат за грешките на банките. Това се случи по време на финансовата криза, когато спасяването на банки, финансирано с публични средства, погълна около 13 % от БВП на ЕС.

ЕС иска също така да въведе мерки за отделяне на операциите на дребно на банките, които са с нисък марж, но до голяма степен са безопасни, от техните потенциално по-рискови инвестиционни подразделения. Това ще гарантира сигурността на спестяванията на вложителите и ще предотврати необходимостта от по-нататъшни спасявания на банки.

Съгласно плана националните надзорни органи ще получат правомощия да прехвърлят високорисковите търговски дейности на определени банки — като поддържане на пазара, секюритизация на ипотеки и инвестиции в сложни деривативи — към отделени дъщерни дружества.

Строги мерки срещу поемането на прекомерни рискове

В предложението се призовава и за внимателно проучване на всякакви опити за прехвърляне на наскоро регламентирани дейности към сенчестата банкова система, която е по-слабо регулиран сектор на финансовите услуги.

Комисията се надява, че реформите ще бъдат „последният щрих“ в цялостното регулаторно преразглеждане на европейската банкова система, което бе предизвикано от финансовата криза. Сред по-рано взетите мерки са създаване на по-голям капиталов резерв за банките, ограничаване на бонусите на банкерите и планове за банков съюз в еврозоната.

Плановете трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и отделните страни от ЕС и вероятно ще влязат в сила през 2017 г.

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 

VOT-2014 300X100pix 

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1