logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Обявени са първите покани по програма STAGE в подкрепа на бизнеса за устойчив преход

10.08.23 1 2Отворени са първите две покани по програмата за Устойчив преход към гъвкави и зелени предприятия – STAGE. На фокус са индустриалните компании с потенциал да се превърнат в “зелени лидери“ на европейската икономика, както и Консултанти по устойчиво развитие на бизнеса.

Поканите се финансират от ЕК и имат за цел да отговорят на екологичните предизвикателства за фирмите при прилагане на най-новото законодателство на ЕС – Директивата за отчитане на корпоративна устойчивост (CSRD). Правилата влизат в сила след по-малко от 6 месеца и бизнесът трябва да предприеме необходимите действия.
В подкрепа на европейската “зелена“ амбиция програма STAGE обяви първата покана за производствени предприятия, с която призовава бизнеса да стане част от единствената по рода си екосистема за преход към декарбонизирана икономика.


Кой може да кандидатства?
Всички малки и средни предприятия (МСП) в сферата на промишлеността, които се стремят към устойчиво развитие, могат да се регистрират в платформата. Условието е те да са от държави-членки на ЕС или от асоциираните към програма “Хоризонт Европа“ страни.
Присъединилите се компании ще получат безплатен достъп до инструментите за оценка на STAGE и ще преминат през няколко етапа в процеса на “зелена трансформация“:
1. Оценки за устойчивост: Това включва Предварителна оценка за анализ на дейността в редица социални, иновационни, управленски, екологични и икономически аспекти. В резултат ще бъде изготвена Оценъчна карта с указани конкретни области, които трябва да бъдат подобрени. На следващия етап предприятията ще минат през Задълбочена оценка на ефективността, за да се съберат повече подробности относно техния продуктов инженеринг, прилагане на Индустрия 4.0, устойчивостта на производството и бизнес стратегия. Всички участници в STAGE инициативата ще имат достъп и до инструмент за Оценка на въглеродния отпечатък, с помощта на който да определят своите вредни емисии. На разположение на компаниите е и метод за оценка по смисъла на Регламента за таксономия на ЕС.
2. Курсове за обучение по устойчиво развитие: Фирмите получават достъп до безплатни модули, разработени специално за STAGE платформата, с помощта на които да повишат познанията си в специфични области на устойчивостта. Те ще имат възможност да се включат в открити децентрализирани образователни курсове, както и в онлайн или индивидуални уъркшопи, чиято цел е да провокират полезни дискусии и да предоставят възможност за нетуъркинг.
3. Програма за безвъзмездна финансова помощ и индивидуални консултации: Всички присъединили се компании към мрежата на STAGE, които са завършили първата фаза на Предварителна оценка ще могат да кандидатстват за финансова подкрепа и допълнително финансово консултиране за привличане на частни инвестиции. Първата покана по Програмата за безвъзмездна помощна STAGE се очаква да бъде отворена съвсем скоро.
Всяка фирма, регистрирана в платформата, ще бъде свързана автоматично с доверен Консултант по устойчиво развитие, който ще оказва пълно съдействие в прехода й към “зелена икономика“. Консултантите ще имат решаваща роля в целия процес по екологична трансформация и тяхна е задачата да отключат потенциала на бизнеса към устойчив растеж.
Втората отворена покана по проект STAGE е предназначена именно за специализирани Консултанти по устойчиво развитие.
Към екосистемата на STAGE могат да се присъединят всички публични и частни консултанти с експертиза в различни сфери, включително:

  • Преход към устойчиво развитие: Опитни експерти в сферата на продуктовия дизайн, управление на гъвкаво и екологично производство, кръгова икономика, процеси на рециклиране, управление на отпадъците, възобновяема енергия, енергийна ефективност, екологични стандарти на ЕС и секторна компетентност.
  • Финансови анализи: Утвърдени професионалисти по сливания и придобивания (M&A), корпоративни финанси (напр. консултации по сделки, консултации по сделки, оценки), разпределение на капитал и финансови ресурси за преход към устойчивост.

С присъединяването си към мрежата на STAGE Консултантите по устойчиво развитие получават редица възможности за професионално развитие, включително:

  • Достъп до подкрепяща бизнеса екосистема в цяла Европа и привличане на нови клиенти;
  • Безплатен достъп до най-съвременните инструменти за оценка на устойчивостта и финансите;
  • Безплатни обучения за иновации и устойчивост и възможност за получаване на сертификат за завършени образователни модули и уъркшопи;
  • Правото да се възползват от Програмата за финансова безвъзмездна помощ STAGE и да получат заплащане за експертните консултантски услуги, предоставени на одобрените за финансиране фирми.

STAGE платформата вече е отворена за регистрации за всички, които искат да направят крачка към устойчиво развитие на бизнеса си.

Присъединете се към влиятелната екосистемата на STAGE сега и започнете значима промяна в глобалния бизнес!

Заедно можем да проправим пътя към едно по-екологично и проспериращо бъдеще.

Запознайте се с цялостната концепция на STAGE и вижте кои са партньорите по проекта тук: https://www.brcci.eu/stage-new-initiative-unlocks-opportunities-for-european-companies.

-----

Източник: Българо-румънска търговско-промишлена палата

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1