logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Разработена е и функционира специализирана интернет страница на Европейската година на уменията в България

02.08.23 4 1Защо Европейска година на уменията?

Наличието на работна сила с уменията, които се търсят, допринася за устойчив растеж, води до повече иновации и подобрява конкурентоспособността на компаниите. Квалифицираните работници се радват на по-добри възможности за работа, както и на по-широки възможности за пълно участие в обществото. Това е от ключово значение, за да се гарантира, че икономическото възстановяване, както и зеленият и цифровият преход са социално честни и справедливи.

С Решение на Европейския парламент и Съвета, периодът 9 май 2023 г. – 8 май 2024 г. е определен за Европейска година на уменията за да постави уменията и ученето през целия живот в центъра на вниманието.

Основната цел на тази година е да се помогне на хората да получат правилните умения за качествена работа и да се помогне на компаниите, по-специално на малките и средните предприятия, да се справят с недостига на умения в ЕС.

На страницата има възможност да се регистрират събития по темата за уменията. Могат да се организират различни събития и инициативи, целящи насърчаване на диалога и сътрудничеството между институции, социални партньори, служби по заетостта, доставчици на образование и обучение; прилагане и разработване на инструменти, които да доведат до инвестиции в подходящи за пазара на труда възможности за квалификация, развиване на уменията и ключовите компетентности.

Всяко регистрирано събитие ще се визуализира на административната карта на България чрез локализиране на мястото/адреса на неговото провеждане. Чрез кликване върху локацията ще се отваря прозорец за събитието с цялата информация за него.

Всеки организатор на събитие или иницициатива в рамките на Европейската година на уменията следва да прилага Препоръките на Европейската комисия във връзка с комуникацията и визуализацията на Европейска година на уменията. За да се запознаете с тях, следва да кликнете тук: Европейска година на уменията_Препоръки за визуализиране

Всяка държава членка на ЕС е определила национален координатор по Европейската година на уменията, който да отговаря за координацията на действията в страната и да предоставя информация по време на регулярните срещи на Европейската комисия и националните координатори. За Национален координатор от страна на България е определено Министерството на труда и социалната политика. Към Националния координатор е създаден екип за взаимодействие, който отговаря за предоставянето на информация за планираните и изпълнените действия от различните институции и организации в рамките на Европейската година на уменията.

Национален координатор по Европейската година на уменията

Национален координатор по Европейската година на уменията

Наталия Ефремова

Заместник главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове и международни програми и проекти“

Министерство на труда и социалната политика

 

Секретариат

дирекция „Политика на пазара на труда“

Министерство на труда и социалната политика

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1