logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

ЕС и Япония засилват сътрудничеството в областта на цифровата търговия и икономическата сигурност

08.07.23 1 1На 27 юни ЕС и Япония проведоха третия си икономически диалог на високо равнище. Срещата беше съсредоточена върху икономическата сигурност след постигането на съгласие за разширяване на обхвата на диалога. Икономическият диалог на високо равнище беше съпредседателстван от изпълнителния заместник-председател и комисар по въпросите на търговията Валдис Домбровскис, заедно с японския министър на външните работи Йошимаса Хаяши и японския министър на икономиката, търговията и промишлеността Ясутоши Нишимура.

Изпълнителният заместник-председател и министрите подписаха принципите на цифровата търговия между ЕС и Япония. Този инструмент ще бъде от ключово значение за двустранната търговия и инвестициите, тъй като ще установи общо разбиране по ключови въпроси, свързани с цифровата търговия, и съвместен ангажимент за отворена цифрова икономика без необосновани пречки пред международната търговия.

Той ще се основава на международно договорени принципи, като например принципите на Г-7 за цифрова търговия и преговорите на Световната търговска организация в областта на електронната търговия, и ще бъде необвързващ. Принципите на цифровата търговия ще обхващат управлението на данни, улесняването на цифровата търговия, доверието на потребителите и доверието на предприятията.
По-тясно стратегическо сътрудничество
Диалогът потвърди отново значението на стратегическото сътрудничество между ЕС и Япония, по-специално в настоящия труден геополитически контекст. Той също така потвърди стратегическото привеждане в съответствие с настоящите и бъдещите санкции за ограничаване на възможностите на Русия, заедно с други партньори като САЩ и Обединеното кралство.
Двете страни подчертаха необходимостта от сътрудничество на двустранно и многостранно равнище в областта на икономическата сигурност и обсъдиха възможните области на сътрудничество по отношение на съответните инструменти, като например борбата с принудата, контрола на износа и скрининга на инвестициите, особено с оглед на наскоро обявената Европейска стратегия за икономическа сигурност. Във връзка с това съпредседателите отново изтъкнаха значението на сътрудничеството в рамките на платформата на Г-7 за борба с принудата, договорена по време на японското председателство на срещата на върха на Г-7.
Двете страни постигнаха съгласие относно необходимостта от изграждане на устойчиви вериги на доставки в стратегически области — ключов елемент за гарантиране на икономическата сигурност. В този контекст ЕС и Япония обсъдиха клуба на ЕС за суровините от критично значение и потенциалните бъдещи развития. Инициативата има за цел да диверсифицира набавянето на материали и да укрепи веригите на доставки, както и да обедини държавите потребителки и държавите богати на ресурси.
Страните обсъдиха необходимостта от укрепване на основания на правила международен ред чрез осигуряване на успешна 13-а министерска конференция (МК 13) на СТО през февруари 2024 г.
И накрая, двете страни разгледаха и възможността за засилване на двустранното сътрудничество в рамките на инициативата за съвместно изявление (JSI) във връзка с електронната търговия и възможността за запазване на импулса с цел по-добро използване на възможностите за цифрова търговия. По-специално те подчертаха, че е важно преговорите относно потоците от данни да приключат до есента. Това ще даде възможност на двете страни да въведат съвременни правила за цифрова търговия в рамките на съществуващото Споразумение за икономическо партньорство между ЕС и Япония, правейки споразумението годно за цифровата ера.
Контекст
Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония влезе в сила преди повече от четири години. През този период то се оказа фундаментално за икономическите отношения между ЕС и Япония. През 2022 г. търговията със стоки между двата партньора се възстанови до равнищата отпреди пандемията, достигайки 141 милиарда евро, което потвърждава силните и устойчиви търговски връзки между ЕС и Япония.

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1