logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Очаква се единният патент на ЕС да стартира на 1 юни 2023 г.

02.03.23 4 1 1Европейското патентно ведомство обяви, че са извървени всички необходими стъпки, за да може Единният патентен съд да влезе в сила. Понастоящем към системата са се присъединили 17 държави членки и тя е готова да влезе в експлоатация на 1 юни 2023 г. Очаква се в бъдеще да се присъединят още държави.

„Очакваше се ратифицирането от страна на Германия и то вече е факт, което отваря вратата за една изцяло нова ера в защитата на интелектуалната собственост в Европа“, коментира проф. Владя Борисова, председател на Патентно ведомство - България. „С единния патент предприятията, работещи на територията на Съюза, ще могат да се възползват от по-широка и по-ефективна патентна защита на по-ниски цени, което е особено важно за по-малките фирми. А участието на България е поредно доказателство за изключително активната ни интеграция“, допълва проф. Борисова.


Единният патент ще се отрази благоприятно на европейската икономика, защото това е стъпка към създаване на единен технологичен пазар, улесняващ транзакциите в голям икономически регион. Промяната идва на 50-та годишнина от подписването на Европейската патентна конвенция и тази представлява исторически момент за иноваторите и защитата на изобретенията в Европа.
През първите месеци на 2023 г., в периода в който вече са в сила преходните мерки, целящи да насърчат бързото приемане на новата система, са подадени повече от 2 200 искания за единно действие.
Системата за единния патент ще отбележи най-важната реформа в историята на Европейската патентна система от създаването й през 1973 г. Новата система ще позволи еднаква патентна защита във всички участващи държави-членки на ЕС, чрез една заявка за патент, подадена в Европейското патентно ведомство. Работата на Единния патентен съд ще предостави централизирана платформа за патентни спорове в цяла Европа. Смята се, че 25-те държави-членки на ЕС, обединени в засилено сътрудничество относно пакета за единния патент, съставят общ брутен вътрешен продукт (БВП) от над 14 трилиона евро (съответстващи на 80% от целия БВП на ЕС) и включват население от близо 400 милиона души - повече от САЩ, Канада и Австралия, взети заедно.

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 

VOT-2014 300X100pix 

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1