logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Европейският парламент празнува 70-ия си рожден ден

22.11.22 1 1Евродепутатите ще отбележат създаването на Общата асамблея на Европейската общност за въглища и стомана през 1952 г. с  в пленарната зала във вторник от 12,30 ч.   (българско време).

Председателят на ЕП Роберта Мецола ще открие церемонията с изказване, последвано от пленарни речи на министър-председателите на трите страни домакини на Парламента - министър-председателя на Франция г-жа Елизабет Борн, г-н Александър де Кро от Белгия и г-н Ксавие Бетел от Люксембург. Церемонията ще завърши с изпълнение от оркестър на "Одата на радостта" на Бетовен.


Контекст
На 10 септември 2022 г. се навършват 70 години от първото заседание на Общата асамблея на Европейската общност за въглища и стомана (ЕОВС). Свикана през 1952 г., тя се състои от 78 назначени парламентаристи от националните парламенти на всяка държава членка. През 1958 г., след създаването на Европейската икономическа общност и Европейската общност за атомна енергия, Общата асамблея на ЕОВС е разширена и преименувана на ''Европейска парламентарна асамблея''. През 1962 г. тя приема името "Европейски парламент".

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 

VOT-2014 300X100pix 

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1