logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Стартира процесът на подбор на приоритетни проекти за европейски енергийни мрежи

21.11.22 8 1Ревизираният Регламент за трансевропейската енергийна мрежа (TEN-E) влезе в сила през юни 2022 г. Неговата цел е да модернизира, декарбонизира и свърже трансграничните енергийни инфраструктурни мрежи на държавите членки и да допринесе за постигането на целта на Европейския съюз за неутралност по отношение на климата до 2050 г. Освен това промените в регламента имат за цел да осигурят пазарна интеграция, конкурентоспособност и сигурност на доставките.

Регламентът за TEN-E обобщава правилата, според които се избират т.нар. проекти от общ интерес (PCI) и проекти от взаимен интерес (PMI) – т.е. проекти, които включват и трети държави, както и как въз основа на техния приоритетен статут могат да получат финансова, лицензионна или регулаторна подкрепа.


На 17 октомври 2022 г. Европейската комисия проведе първата среща за съставяне на списъка на PCI/PMI в съответствие с новия регламент на ЕС с участието на представители на организатори на проекти, държавите членки, регулаторните органи и други заинтересовани страни. Успоредно с това започна и периодът за подаване на проекти кандидатури, който е отворен до 15 декември 2022 г. Собствениците на проекти са поканени да номинират проекти за PCI в следните нови или актуализирани инфраструктурни категории:
• електроенергия (пренос, съхранение, интелигентни мрежи, офшорна възобновяема енергия)
• интелигентни газови мрежи
• водородни
• електролизери
• мрежи за CO2.
Проектите от взаимен интерес могат да бъдат номинирани в категориите пренос на електроенергия, мрежа за възобновяема енергия в морето, тръбопровод за пренос на водород и трансграничен пренос и съхранение на въглероден диоксид.
Подробности за подаването на кандидатстващи проекти се съдържат в известието на Европейската комисия, достъпно на следния адрес: тук

Източник: Институт за енергиен мениджмънт

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 

VOT-2014 300X100pix 

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1