logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Новини

Дебатът за състоянието на ЕС през 2023 г.: как можете да го проследите23 г.: как можете да го проследите В дебата за състоянието на ЕС на 13 септември Парламентът ще прегледа работата на Комисията, за да се увери, че проблемите на хората стоят на преден п

10.09.23 1 2Дебатът за състоянието на ЕС през 2023 г.: как можете да го проследите

В дебата за състоянието на ЕС на 13 септември Парламентът ще прегледа работата на Комисията, за да се увери, че проблемите на хората стоят на преден план.

Дебатът за състоянието на ЕС през 2023 г. 00:47

Членовете на ЕП ще упражнят надзор върху Комисията в рамките на дебата за състоянието на Европейския съюз 

Какво представлява дебатът за състоянието на ЕС

Прочети още...

#ЗаЕврото накратко: отговорите, които търсим - информационна кампания на Европейската комисия в България

05.09.23 1 2От днес, 4 септември Европейската комисия в България започва кампанията #ЗаЕврото накратко, с която ще предоставя на гражданите практическа информация за процеса на присъединяване на страната към еврозоната и достъпни отговори на най-често задаваните въпроси за еврото.

Кампанията, която е с подкрепата на Министерството на финансите и Българската народна банка, включва поредица от информационни видеоклипове по 10 различни теми, които ще се разпространяват през следващите седмици. Всеки анимиран видеоматериал е посветен на конкретен аспект от прехода към единната европейска валута - процесът на замяна на лева с евро, отражението върху всекидневието на хората, ползите за икономиката и бизнеса. Разглеждат се и някои от често срещаните митове и страхове, свързани с общата европейска валута.

Прочети още...

ЕС постигна целта за 90% съхранение на газ преди зимата

31.08.23 2 2ЕС успя да постигне целта си за запълване на съоръженията за съхранение на газ до 90% от капацитета приблизително 2½ месеца преди крайния срок – 1 ноември 2023. Това сочат последните данни, публикувани от Gas Infrastructure Europe. С цел оптимизиране на подготовката на ЕС за предстоящата зима в Регламента за съхранението на газ от юни 2022 г. беше определена обвързваща цел на ЕС за 90 % запълване на съоръженията за съхранение на газ до 1 ноември всяка година, с междинни цели за държавите от ЕС. Съхранението на газ е от ключово значение за сигурността на доставките в Европа, тъй като може да покрие до една трета от търсенето на газ в ЕС през зимата. Публикуваните данни показват, че нивата на съхранение на газ са достигнали 1 024 TWh или 90,12 % от капацитета за съхранение (еквивалентно на малко над 93 милиарда кубически метра природен газ).

Прочети още...

Законодателните актове на ЕС за цифровите пазари и цифровите услуги: въведение

28.08.23 4 2Законодателните актове за цифровите пазари и цифровите услуги, по които Парламентът гласува окончателно на 5 юли т.г., ще създадат по-безопасна, по-справедлива и по-прозрачна среда онлайн.

Силата на цифровите платформи
През последните две десетилетия цифровите платформи се превърнаха в неизменна част от нашето ежедневие – трудно е да си представим интернет без Amazon, Google или Facebook.
Ползите за потребителите са явни, но има и рискове. Доминацията на платформи онлайн им дава огромно предимство пред конкурентите, а също така и необосновано влияние върху демокрацията, основните права, развитието на обществото и икономиката. Те често предопределят иновациите и потребителския избор и служат като „пазачи на информационния вход“ между малкия бизнес и потребителите на интернет.
Европейският съюз иска да преодолее дисбаланса и затова актуализира правилата за цифровите услуги. Законодателните актове за цифровия пазар и цифровите услуги ще създадат единен комплект от правни норми за целия ЕС.

Прочети още...

EK прие подробни правила за докладване за преходния етап на механизма за корекция на въглеродните емисии на границите

28.08.23 2 2Европейската комисия прие правилата, уреждащи прилагането на механизма за корекция на въглеродните емисии на границите (МКВЕГ) по време на неговия преходен етап, който започва на 1 октомври тази година и продължава до края на 2025 г.

В публикувания  Регламент за изпълнение се описват подробно преходните задължения за докладване за вносителите от ЕС на стоки по МКВЕГ, както и преходната методика за изчисляване на съпътстващите емисии, отделени по време на производствения процес на стоките по МКВЕГ.

През преходния етап на МКВЕГ търговците ще трябва да докладват само за емисиите, съпътстващи техния внос, за който се прилага механизмът, без да плащат финансови корекции. Това ще даде достатъчно време на предприятията да се подготвят по предвидим начин, като същевременно ще даде възможност окончателната методика да бъде уточнена до 2026 г.

Прочети още...

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 

VOT-2014 300X100pix 

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1