logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Новини

ЕС и Япония ще разработват съвместно съвременни материали, използвани в критични сектори на икономиката

11.04.24 2 1Затвърждавайки тясното сътрудничество в областта на научните изследвания и иновациите, Илиана Иванова, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, и Хироки Матсуо, заместник-министър на науката, технологиите и иновационната политика, кабинет на кабинета, обявиха началото на засиления диалог между ЕС и Япония относно авангардните материали в Токио.

Съобщението следва неотдавнашното съобщение на Комисията относно авангардни материали за водещи позиции в промишлеността, прието на 27 февруари. Използвани в ключови сектори и приложения, като например енергия от възобновяеми източници, батерии, сгради с нулеви емисии и полупроводници, авангардните материали са ключова базова технология, която е в основата на екологичния и цифровия преход, и жизненоважна част от икономическия суверенитет и стратегическата независимост.

Прочети още...

България участва в нови проекти за реформи по Инструмента за техническа подкрепа

11.04.24 1 1Европейската комисия одобри нов цикъл от 170 проекти в рамките на Инструмента за техническа подкрепа (ИТП), за да подкрепи държавите членки при разработването и изпълнението на общо 307 реформи през 2024 г., които ще засилят конкурентоспособността, устойчивостта и модернизацията на държавите членки.

Тези реформи ще обхващат широк кръг от области, които оказват въздействие върху живота на гражданите в ЕС — от прилагането на изкуствения интелект в предприятията и публичните администрации, изпълнението на промишления план на Зеления пакт и други реформи, които са от значение за прехода към икономика с нулеви нетни емисии, подкрепата за равенството между половете и борбата с изтичането на мозъци, както и предоставянето на услуги в областта на психичното здраве на младите хора и децата.

Прочети още...

Министерството на финансите стартира информационен сайт, посветен на въвеждането на еврото в България

27.03.24 1 1Целта на https://evroto.bg/ е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в България.

Място е отредено и на отразяването в медиите в процеса на присъединяване на страната ни към еврозоната - рубрика "Новини" В специална рубрика могат да се прочетат аналитични статии и интервюта от пресата, радиостанции, телевизии и други електронни медии, които представят мнението на ангажираните институции и специалисти по тази важна за всички български граждани тема.

Прочети още...

Новата кохезионна политика: евродепутатите оценяват изминалия период и идентифицират нови приоритети

25.03.24 2 2Следва да се увеличи общият бюджет за сближаване и да се заделят специални ресурси за регионите в неравностойно положение

  • Всички региони следва да имат право на финансиране по линия на сближаването и да получават целенасочена помощ
  • Комисията ще направи оценка на въздействието на разширяването и ще свърже сближаването с принципите на правовата държава

Поуките, извлечени от прилагането на политиката на сближаване между 2014 и 2020, следва да бъдат отразени в новата политика на сближаване след настоящия програмен период, настоява ЕП.

Въпреки че през периода 2014—2020 г. кохезионните фондове на ЕС бяха използвани за финансиране на мерки и инициативи за борба с последователни кризи като пандемията от COVID-19 или руската агресия срещу Украйна, положителното им въздействие беше усетено в целия ЕС, допринасяйки за подкрепата за МСП и предприятията, за климатичния и цифровия преход, научните изследвания и иновациите, както и за заетостта и социалното приобщаване.

Прочети още...

Евро 7: Парламентът прие мерки за намаляване на емисиите от автомобилния транспорт

25.03.24 1 2По-чисти пътни превозни средства за по-дълго време с цел подобряване качеството на въздуха

  • По-ниски гранични стойности на емисиите на отработени газове за автобуси и камиони
  • Нови мерки за ограничаване на емисиите на частици от гуми и спирачки и за увеличаване на издръжливостта на батериите
  • Eкологичен паспорт на превозно средство съдържа информация за екологичните характеристики

В сряда евродепутатите одобриха новите правила на ЕС за намаляване на емисиите от леки автомобили, микробуси, автобуси, камиони и ремаркета.

Прочети още...

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 

VOT-2014 300X100pix 

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1