logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

55 милиона евро за България в подкрепа на възстановяването след пандемията и заетостта

21.09.22bild 2 2България, Германия и Словакия ще получат допълнителни 111.5 милиона евро чрез REACT-EU по линия на Европейския социален фонд, за да помогнат на работниците и търсещите работа, да подкрепят здравните услуги и да постигнат устойчиво социално-икономическо възстановяване.

В България 18.6 милиона евро ще покрият основните нужди на уязвимите групи, като например храна. Ваучери ще бъдат раздадени и на хора, избягали от руското нашествие в Украйна, които могат да бъдат разменени за храна и всекидневни стоки, като например облекло и учебни помагала за деца. Освен това 36.4 милиона евро ще бъдат отпуснати за мерки за възстановяване след пандемията, насочени към запазване на работните места и подобряване на услугите за полагане на грижи за хора с увреждания. От тях 23.8 милиона евро ще подкрепят проект „Солидарност“, който помага на 9 000 души, бягащи от руското нашествие в Украйна, да се интегрират на българския пазар на труда, като заедно с това се предлагат психологическа подкрепа, кариерно ориентиране и консултиране.

В Германия провинцията Шлезвиг-Холщайн ще получи допълнителни 4.6 милиона евро за подобряване на професионалното обучение, повишаване на професионалната квалификация, цифровизация на пазара на труда и образователните услуги, а Северен Рейн-Вестфалия ще получи 34 милиона евро в подкрепа на стажанти, обучения в областта на търговията, кариерни консултации и свързване на бизнеса с квалифицирани работници. В Словакия 17.9 милиона евро ще бъдат отпуснати в подкрепа на служителите и услугите в областта на здравеопазването и гражданската защита, които бяха на първа линия по време на най-критичните фази на пандемията от COVID-19. Например ще бъдат разпределени бонуси, за да се помогне и гарантира, че поне 90 % от персонала, работещ в спешните звена, ще остане на работното си място.

По транша за 2021 г. по линия на REACT-EU бяха отпуснати 40 милиарда евро, за да се помогне на държавите членки да се възстановят от пандемията, да инвестират в цифровия и екологичния преход, и понастоящем да приемат и интегрират хора, бягащи от войната в Украйна. Освен това от март 2022 г. насам Комисията е изплатила 3.5 милиарда евро под формата на предварително финансиране за държавите членки по линия на REACT-EU. С последния всеобхватен пакет „Гъвкава помощ за териториите“ (FAST-CARE), предложен от Комисията, допълнително се разширява подкрепата за държавите членки, като се предлага допълнителна гъвкавост при финансирането по линия на политиката на сближаване, като същевременно се увеличава предварителното финансиране с допълнителни 3.5 милиарда евро, които трябва да бъдат изплатени през 2022 г. и 2023 г. Крайната дата за допустимост на разходите по линия на REACT-EU е 31 декември 2023 г.

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 

VOT-2014 300X100pix 

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1