logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

Носителят на филмовата награда „ЛУКС“ на Европейския парламент за 2018 г. и в Бургас

Бюрото на Европейския парламент в България представя пред бургаската публика филма „Жена на война“ спечелил филмовата награда „ЛУКС“ на Европейския парламент за 2018 г.
Прожекцията ще се състои на 12-ти декември в Кино CINEMA CITY Бургас и е безплатна за всички любители на съвременното кино.

lux2018

„Жена на война“, копродукция на Исландия, Франция и Украйна, е носителят на 12-ата награда за кино „ЛУКС“, обяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни в Страсбург в сряда.
Председателят Таяни поздрави авторите и на трите филма финалисти и заяви: „Изключително се гордея с нашия филмов конкурс, който от 2007 г. насам е посветен на европейски филмови продукции с фокус върху теми, които са от фундаментално значение за нашия Европейски съюз: универсалност на европейските ценности, интеграция и толерантност, както и защита на културното многообразие. Определянето на носителя на наградата „ЛУКС“ никога не е било толкова трудно, колкото тази година. Номинациите в конкурса бяха изключителни както по отношение на оригиналността, така и по отношение на уместността на темите, които те представиха.


Филмите финалисти се занимават с три ключови теми за бъдещето на Европа: рисковете, свързани с крайния национализъм, неотложността на действията за опазване на околната среда и необходимостта от намиране на последователни и съгласувани отговори на въпроса за миграцията. Различни по жанр и тема, тези филми имат една важна обща черта: разказват истории за силни жени, които са решени да променят статуквото.“

Председателят добави още: „От името на Европейския парламент бих искал да благодаря на присъстващите режисьори и сценаристи, както и на всички, които допринесоха за създаването на тези филми и за успеха на настоящото издание на наградата „ЛУКС“. Като ни показвате нови и лични гледни точки за нашата Европа, вие допринасяте значително за политическия дебат, който тече всеки ден в тази институция.“
„Жена на война“ (Kona fer í stríð) на исландския режисьор Бенедикт Ерлингсон е политически филм, феминистка сага и басня, разказващ историята на жена, която е учителка по музика, но живее двоен живот като запалена екологична активистка. Нейните политически убеждения са поставени на изпитание, когато планове ѝ за осиновяване на дете се сбъдват
Другите два филма, които се състезаваха за наградата през 2018 г., бяха „Стикс“ (Styx) на Волфганг Фишер (Германия/Австрия) и „Другата страна на всичко“ (Druga strana svega) на Мила Турайлич (Сърбия).

В сряда, 14 ноември, в Страсбург от 15.00 ч. ще се проведе пресконференция с участието на заместник-председателя на ЕП Евелин Гебхард (С&Д, Германия), председателя на Комисията по култура и образование (CULT) Петра Камереверт (С&Д, Германия) и режисьорите на трите филма.
Повече информация за Наградата за кино „ЛУКС“ 2018 и официалната селекция от филми.
Гледайте филмите финалисти – вход свободен

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1