logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rechПубликация на "Европа директно - Бургас" 2015 г.

 

Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?

Изявление на европейския комисар Кристалина Георгиева във връзка с Международния ден на хуманитарните дейности (2014 г.)

kristalina1Международният ден на хуманитарните дейности се отбелязва в памет на жертвите на нападението на централата на Организацията на обединените нации (ООН) в Багдад през 2003 г., което причини смъртта на 22 души, включително на специалния представител на ООН за Ирак Сержиу Виейра ди Мелу.

Eвропейският комисар в областта на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева е в Ирак, където Европейската комисия предоставя животоспасяваща помощ на стотици хиляди цивилни, които са блокирани в капана на боевете.

Тя направи следното изявление:

„Международният ден на хуманитарните дейности е повод да се отдаде почит на хората, които рискуват живота си всеки ден, за да помагат на жертвите на войни и бедствия по целия свят. Той е и възможност да се поставят във фокус хуманитарните предизвикателства, пред които сме изправени.

Тези предизвикателства са напълно очевидни тук в Ирак. Стотици хиляди хора се нуждаят отчаяно от помощ, но достъпът до тях е все по-труден поради растящия конфликт. Условията на работа на хуманитарните работници коренно се промениха както тук, така и навсякъде по света.

Нараства броят и се изменя естеството на конфликтите, като светът става все по-несигурен. В Близкия Изток сме свидетели на ужасяващо насилие и нищо не предвещава край на страданията на невинното цивилно население. В цяла Африка, от Мали на запад до Сомалия на изток, като се мине през Северна Нигерия, Централноафриканската република и Южен Судан, живеят милиони цивилни, които се оказват притиснати в обръч от конфликти, подхранвани отчасти от етническа и религиозна омраза. Предоставянето на хуманитарна помощ на уязвимите деца, жени и стари хора става все по-трудно.

Всички тези предизвикателства увеличават опасностите пред хуманитарните работници, които вършат своята работа. Броят на нападенията срещу тях се е увеличил четири пъти от 2003 г. досега. През миналата година средно на месец са убити дванадесет хуманитарни работници, а над десет са отвлечени. Всяка седмица трима хуманитарни работници биваха нападани и ранявани.

Като към това се прибави въздействието на изменението на климата, на бързото увеличаване на населението в места като Сахел и на набиращия сили екстремизъм, неизбежно ще ставаме свидетели на все повече конфликти, глад и хора, принудени да изоставят своите домове и препитание.

Живеем в свят на огромна несигурност и затова трябва да съсредоточим много повече внимание върху предизвикателствата, пред които сме изправени: в името на жертвите на войните и бедствията, а също и в името на смелите мъже и жени, които рискуват живота си, за да им помагат“.

Още по темата.

Последвайте ни fb tw

 

 eu invest

 

bookshop cdhr

 

 

solvit

 

youreurope en

 

kids-corner bg

 

teachers bg

 

button epso enits about europe

 consumer right banner bg1

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1