logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rech

Публикациии на
"Европа директно-Бургас"

 

Broshura BG10xEU 1

 

broshure

 

publ broshure

 

publ broshure2016

 

Broshura inverstEU new

 

ED 2018 1

 

 

Energy 2020 23

ЕВРОПАЛАТИ препоръчва конкретни мерки за преодоляване на кризата с уменията

bg eu 3Участвайки в Тристранната социална среща на върха в четвъртък, председателят на Асоциацията на европейските търговски палати (ЕВРОПАЛАТИ), Кристоф Лайтл, подчерта неотложността на кризата с уменията, пред която е изправен ЕС. Позовавайки се на австрийския канцлер Себастиан Курц и президентите Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, той подчерта, че този паневропейски проблем изисква общоевропейски решения и призова за Среща на върха по въпросите на уменията, за да се определи програма за действие.


84% от предприемачите, участващи в Европейския парламент на предприятията (ЕPЕ) на 10 октомври в Брюксел, отговориха с "да", когато ги попитаха дали днес е по-трудно да намерят персонал с подходящите умения, отколкото преди 5 години. Същият въпрос беше зададен в сесиите на ЕРЕ през 2010 и 2016 г., като процентът на гласовете "да" се увеличаваше всеки път.
Председателят на ЕВРОПАЛАТИ, Кристоф Лайтл, коментира: "Това разкрива изключително тревожна тенденция. Конкурентоспособността на Европа до голяма степен се основава на човешкия капитал. Това не е жизнеспособен модел, ако фирмите не могат да намерят персонал с умения, които отговарят на техните нужди. "
Президентът Лайтл изрази загриженост от липсата на скорошен политически ангажимент на високо равнище по отношение на уменията. "Ние сме в състояние на сън, преминавайки в особено вредна социално-икономическа криза, като не успяхме да се справим с нарастващите несъответствия в уменията в голяма част от ЕС." Той призова за Среща на високо равнище на ЕС в областта на уменията, подкрепена от програма за действие за краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки."Преди няколко години лидерите на ЕС се срещнаха няколко пъти на Срещите на високо равнище по заетостта, но това не доведе до нищо ново. Търговските палати сега призовават за провеждане на еднократна Среща на върха по въпросите на уменията със заинтересованите страни, за да се определи и съгласува планът за действие на ЕС в областта на уменията. След това трябва да последва решително и бързо изпълнение на този план. "
ЕВРОПАЛАТИ препоръчва различни конкретни мерки за такъв План за действие на ЕС в областта на уменията:
  • Краткосрочни: улесняване на интеграцията на мигрантите и бежанците в европейската работна сила, по-специално чрез създаване на Безвъзмездна Помощ за Интеграция за МСП.
  • Средносрочен план: да се разработи подход за интероперативно прогнозиране на уменията в целия ЕС, да се подобри предоставянето на системи за обучение на основата на работа и да се увеличи мобилността на чираците.
  • Дългосрочно: да се осигурят по-отзивчиви образователни системи, които да отразяват нововъзникващите социално-икономически тенденции и по-силно участие на бизнес общността в образованието и обучението.

 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1