logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rech

Публикациии на
"Европа директно-Бургас"

 

Broshura BG10xEU 1

 

broshure

 

publ broshure

 

publ broshure2016

 

Broshura inverstEU new

 

ED 2018 1

 

 

Energy 2020 23

Пчеларство: евродепутати искат мерки срещу вроса на фалшив мед

pchelarstvo 01Пчелите играят важна роля не само за околната среда, но и за икономиката. Парламентът се обявява за по-добрата им защита и срещу вноса на нискокачествен мед.
Защо пчелите са важни
Пчелите имат ключово значение за биоразнообразието и сигурността на храните - 84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа са зависими от пчелното опрашване. Икономическата полза от тях се оценява на 14,2 млрд. евро годишно.
В Европейския съюз има около 600 000 пчелари и 17 млн. кошера. Те произвеждат около 250 000 тона всяка година. Най-големите производители през 2015 г. са били Румъния, Испания и Унгария.


Въпреки това секторът се сблъсква с проблеми. Здравето на пчелите е подложено на заплахи от интензивните методи на обработка на земята и използването на пестициди, от загубата на среда на живот и от разпространението на инвазивни чужди видове като малкия кошерен бръмбар, азиатския стършел и американския гнилец.
 В същото време вносът от Китай нараства и съществуват опасения за качеството на произвеждания мед извън ЕС. Медът е сред най-често фалшифицираните продукти по света. Около 20 % от пробите, взети по външните граници на ЕС и в помещенията на вносителите, не отговарят на високите изисквания на ЕС за продукта.
За какво призовава Парламентът
 На 23 януари комисията по земеделие прие доклад, подготвен от Норберт Ердьош (ЕНП, Унгария), който призовава за засилване на подкрепата за пчеларите в Европа. Депутатите се обявяват за: 

·         увеличаване на средствата за национални програми за пчеларство;

·         засилване на изследванията за здравето на пчелите и забрана на вредни пестициди;

·         защита на местни и регионални пчелни видове.

 Запазване на качеството на консумирания мед

Докладът настоява за мерки срещу разпространението на фалшив и нискокачествен мед - с допълнително добавен захарен сироп, твърде рано извлечен, изкуствено изсушен или приготвен като смес от нискокачествен и висококачествен мед. Появата на подобни продукти чрез внос подбива цените на европейския пазар и поставя под въпрос защитата на потребителите.

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1