logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rech

Публикациии на
"Европа директно-Бургас"

 

Broshura BG10xEU 1

 

broshure

 

publ broshure

 

publ broshure2016

 

Broshura inverstEU new

 

ED 2018 1

 

 

Energy 2020 23

Подходящ ли е моментът за влизане на България в еврозоната?

evrozona2018 1Моментът категорично е най-неподходящият България да се присъединява към еврозоната. Това коментира доц. д-р Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
„При положение, че очакваме забавяне и прогнозите са неблагоприятни за следващите 4-5 години, моментът категорично е най-неподходящият България да се присъединява към еврозоната. И не е подходящо да се влиза на място, за което не се знае как ще изглежда само след година. Големите реформи в еврозоната предстоят“.
Що се отнася до общия бюджет на еврозота, доц. Сарийски посочи, че вноската към него ще се съобразява с потенциала на всяка страна.


„Но дори при тези условия България ще бъде ангажирана с внасяне на някакви допълнителни средства. Сега предстоят доста напрежения върху нашия си бюджет. Ние изкарахме един сравнително добър период на растеж и високи постъпления в бюджета. Предстои натрупване на напрежение, доколкото се очаква забавяне на икономиката. Рецесията наближава. Темпът на нарастване на заплатите също ще се забави. В период на забавяне на икономиката не може да си мислим за някакво преструктуриране“.
Той обясни, че тепърва бюджетът ще понесе много силен натиск и ще му бъде трудно да се справи, особено при сегашното положение на данъчното облагане.
„Защото нямаме резервни източници на допълнителни средства. Ще бъде трудно да се покриват критериите за членство в еврозонта. Ако влезем в ERM II, това ще означава жестоко рязане на социалните разходи, за да може все пак да влезем в рамките на определен критерий за бюджетен дефицит“.

evrozona2018 2

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1