logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rech

Публикациии на
"Европа директно-Бургас"

 

Broshura BG10xEU 1

 

broshure

 

publ broshure

 

publ broshure2016

 

Broshura inverstEU new

Емисии на парникови газове: ЕП гласува амбициозни планове

150517emisiiЕвропейският парламент гласува на 14 юни, регламент, определящ националния принос за постигане на поетите от ЕС ангажименти в Споразумението за климата от Париж.
Законодателният акт, известен като "регламент за поделянето на усилията", е сред основните инструменти на ЕС в политиката за климата. Той засяга емисии от сектори като транспорт, селско стопанство, строителство и управление на отпадъци, които не са обхванати от европейската схема за търговия с емисии.

Задачата е да се разпредели общата цел на ЕС за намаление на емисиите в тези сектори с 30% (в сравнение с нивото от 2005 г.) до 2030 г. между държавите-членки, като се въведат обвързващи национални цели.

Депутатите искат да се осигури по-добра подкрепа на страните в ЕС с по-ниски доходи и на фермери, които адаптират дейността си към целите за намаляване на парниковите газове.

При представянето на 13 юни на доклада на ЕП, подготвен от Гербен-Ян Гербранди (АЛДЕ, Холандия), Катрин Биърдър (АЛДЕ, Великобритания) заяви: „Този закон превежда Споразумението от Париж в конкретни действия на страните-членки на ЕС“.

Г-жа Биърдър коментира също така решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли страната от поетите в Париж договорености: „С или без Тръмп действията по отношение на климата и зелените инвестиции съгласно Споразумението от Париж трябва да продължат напред“, каза тя.

Какво прави Европа за намаляване на емисиите

Европа е сред регионите в света, които са най-силно ангажирани в предотвратяването на опасните климатични изменения. През октомври 2014 г. държавните ръководители в ЕС приеха рамка за климата и енергетиката, с която се обвързаха да намалят до 2030 г. емисиите на територията на ЕС с поне 40% спрямо нивата от 1990 г.
Всички сектори на икономиката следва да допринесат за реализирането на тази цел. Някои сектори като промишлеността и енергетиката участват в европейската схема за покупко-продажба на разрешителни за емисии. В тези сектори са предвидени намаления на емисиите с 43% до 2030 г. С настоящето законодателство се конкретизират плановете за 30% намаление на емисиите в секторите извън схемата за търговия.
Тези цели са също така част от ангажимента на ЕС, залегнал в Споразумението от Париж.

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1