logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rech

Публикациии на
"Европа директно-Бургас"

 

Broshura BG10xEU 1

 

broshure

 

publ broshure

 

publ broshure2016

 

Broshura inverstEU new

5G: ЕС трябва да превърне технологията в мотор на растежа

08052017epСтраните в ЕС трябва да действат координирано, за да извлекат ползите от новото поколение мобилен интернет, заявява Парламентът в резолюция.
Появата на коли, които си обменят информация, за да избегнат пътни произшествия, и извършването на медицински операции от другия край на света скоро могат да станат реалност благодарение на новото пето поколение мобилен интернет 5G. То обещава висока скорост и кратко време за реакция, но изисква сериозни инвестиции и подкрепа от властите. На 1 юни Европейският парламент подкрепи план от действия за въвеждането на 5G навсякъде в ЕС, като акцентира върху нуждата от координация.


Докладчикът на ЕП Михал Бони (ЕНП, Полша) подчерта, че страните в ЕС трябва да създадат условия за инвестиции в технологията. „Необходими са опростяване на правната рамка, гъвкави модели за съвместно инвестиране и дългосрочна яснота“.
Парламентът подчерта, че определянето на радиочестоти за 5G навреме и по организиран начин ще помогне да се избегне фрагментиране на пазара. При въвеждането на 4G се получиха забавяния поради липсата на координация в ЕС, припомниха депутатите.
ЕС е заделил 700 млн. евро за разгръщане на технологията чрез схема за публично-частно партньорство, стартирала през 2013 г. Очаква се към тези средства да се добави частно финансиране, за да достигне общият бюджет до 3,5 млрд. евро до 2025 г.
Според Комисията осъществяването на плана за действия за 5G може да създаде два милиона работни места. Планът предвижда стартирането на 5G търговски услуги до 2020 г., а покритието трябва да обхване всички градски зони и основни пътни артерии до 2025 г.
Парламентът ще гласува през юли нови правила, които ще направят инвестициите в мрежи по-привлекателни за компаниите. Те ще включват уеднаквяване на стандартите за използване на радиочестотите и налагането на минимален срок на лицензите от 25 години.
В отделна резолюция, приета на 1 юни, Парламентът призова за цифровизация на европейската промишленост. Докладчикът на ЕП Райнхард Бютикофер (Зелени/ЕСА, Германия) заяви: „Цифровизацията може да помогне за подобряване на условията на труд, като предложи на служителите по-удобно работно време“.
Повече информация 
5G: Материал на Изследователската служба на ЕП (EN) 
Цифровизиране на промишлеността: Материал на Изследователската служба на ЕП (EN) 

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1