logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rech

Публикациии на
"Европа директно-Бургас"

 

Broshura BG10xEU 1

 

broshure

 

publ broshure

 

publ broshure2016

 

Broshura inverstEU new

Срещу измамите с храни: Европейският парламент гласува относно засилване на проверките в ЕС

160317epСкандалът с конското месо, открито в някои храни през 2013 г., показа, че са нужни допълнителни гаранции за защитата на потребителите от безскрупулни търговци. Европейският парламент ще гласува днес, 15 март, правила, които затягат инспекциите по веригата на доставки на храни. В нашето видео интервю авторката на законодателния доклад Карин Каденбах (С&Д, Австрия) обяснява ползите от обсъжданите мерки.
Новото законодателство цели да подобри проследяването на произхода на храните, да предотврати измамите и да помогне за възстановяването на доверието в хранителната индустрия.


То е насочено към изграждането на всеобхватна система на контрол, която започва с фуража на животните и пестицидите по растенията и включва доброто отношение към животните, стандартите за био производство и защитените географски наименования. Системата разчита на редовни необявени предварително проверки от страна на националните власти.

Законодателството бе подготвено, след като през 2013 г. се оказа, че в някои храни, които би трябвало да съдържат говеждо месо, имат основно или изцяло конско месо. Скандалът, който засегна много страни в Европа, повдигна въпроса за ефективността на съществуващия контрол.
Авторката на доклада на ЕП Карин Каденбах (С&Д, Австрия) заяви: „Разбира се, този акт цели да предотврати подобни скандали, но той отива дори по-далече: европейците имат право на възможно най-доброто здраве, както и животните и растенията. Затова имаме нужда от строг и добър контрол в цяла Европа“.
Ако бъде одобрено в пленарна зала, новото законодателство се предвижда да влезе в сила от края на 2019 г.
Производството на храни и измамите
Измамите с храни имат дълга история. Те включват например продажбата на яйца от отглеждани в клетки кокошки като био продукт или разводняването на млечни продукти или растителни масла.
Глобализирането на пазара на храни и изграждането на дълги и сложни вериги на производство увеличава рисковете и създава предпоставки за хранителни измами. Това налага и нуждата от постоянни подобрения при инспекциите.
Секторът на отглеждането и производството на храни е вторият най-голям промишлен сектор в ЕС, в който работят 48 милиона души и 17 милиона компании, а продукцията му е на стойност от около 750 млрд. евро годишно.

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1