logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rech

Публикациии на
"Европа директно-Бургас"

 

Broshura BG10xEU 1

 

broshure

 

publ broshure

 

publ broshure2016

 

Broshura inverstEU new

Разрастването на производството на палмово масло има висока екологична цена

100317palmolivПалмовото масло се използва все по-често в храните, козметиката и биогоривата, но разрастването на плантациите има своята екологична и социална цена - то унищожава тропически гори, застрашава животински видове и поражда социални конфликти. Комисията по околна среда в Европейския парламент гласува днес,  9 март, доклад, призоваващ за прекратяване на използването на палмово масло в биогоривата и за насърчаване на отговорни методи на производство.


Засилваща се популярност
Почти непознато преди 30 години, палмовото масло може да бъде открито днес в продукти като маргарин, течен шоколад, чипс, но също и в козметични и почистващи препарати, както и в биогоривата. От 2010 г. консумацията на палмово масло е нараснала два пъти и се очаква да нарасне поне още два пъти до 2050 г. Сред големите производители са Индонезия и Малайзия, но и други страни от Азия, Африка, Северна и Южна Америка.
Авторката на доклада на ЕП Катержина Конечна (ЕОЛ/СЗЛ, Чехия) посочва, че Европейският съюз е сред най-големите потребители на палмово масло. В същото време „ЕС се опитва да се превърне в най-големия фактор за ограничаване на консумацията“, заявява тя.
През 2014 г. 45% от внесеното палмово масло в Европа е било използвано за гориво в транспорта в сравнение с 34% през 2010 г.
Неблагоприятни ефекти
Разрастването на палмовите плантации изисква изсичането на тропически гори, което повишава рисковете от ерозия на почвата, пресъхване на реки, горски пожари, замърсяване на водите.
Освен това се разрушават ценни екосистеми и се поставя на карта оцеляването на много животински видове като носорозите и тигрите на о-в Суматра и орангатуните в Бруней.
Резолюцията на ЕП
Резолюцията, по която ще се произнесе днес парламентарната комисия по околна среда, приканва Европейската комисия да засили мерките срещу обезлесяването, причинено от производството на палмово масло и да спре употребата на маслото като компонент на биодизела. Депутатите искат също така сертифициране на продуктите, за да се удостовери, че производството не е причинило социални конфликти.

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1