logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rech

Публикациии на
"Европа директно-Бургас"

 

Broshura BG10xEU 1

 

broshure

 

publ broshure

 

publ broshure2016

 

Broshura inverstEU new

Пестициди: ЕП иска повече безопасни алтернативи на химическите продукти

220217zemedelieВъпреки че спомагат за бързия и ефективен растеж на растенията, химическите пестициди носят потенциални рискове за здравето на хората, животните и околната среда. Около 45% от храните, които консумираме, съдържат остатъци от пестициди, а в 1,6% от случаите нивата са над законово допустимите, заявява Европейският орган за безопасност на храните. Парламентът иска да насърчи употребата на пестициди с нисък риск за здравето и да опрости процеса на одобрение.


На 15 февруари депутатите в Европейския парламент одобриха резолюция, в която призовават за ускоряване на процедурата за оценяване и регистрация на биологични пестициди с нисък риск за здравето.
Парламентът иска Комисията да представи конкретно законодателно предложение преди края на 2018 година. Досега само седем активни вещества, класифицирани като алтернативи с „нисък риск“, са одобрени за употреба в ЕС.
„Става въпрос за организми, вируси, бактерии, които трябва да преминат процедура на одобрение, която е не само много дълга, но и много скъпа“, посочи Херберт Дорфман (ЕНП, Италия), член на комисията на ЕП по земеделие и един от осемте автори на приетата резолюция.
Освен това някои държави-членки на ЕС не са разрешили употребата на нискорискови алтернативи, тъй като те се смятат по-малко ефективни. В същото време не са отчетени ползите от тях за биологичното земеделие, както и отрицателните ефекти за околната среда и общественото здраве от използването на химическите продукти.
„Използваме твърде много традиционните пестициди, които са химически и опасни; които са изработени да убиват живи организми. Те нанасят вреди и върху нашето здраве“, казва Павел Поц (С&Д, Чехия), друг автор на резолюцията.

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1