logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rech

Публикациии на
"Европа директно-Бургас"

 

Broshura BG10xEU 1

 

broshure

 

publ broshure

 

publ broshure2016

 

Broshura inverstEU new

България е сред страните в ЕС със значителен спад на енергийното потребление

220217energyБългария е една от страните в Европейския съюз (ЕС) с най-голям спад на потреблението на енергия през последните десетилетия. Това показват публикуваните на 20 февруари данни на Евростат. Според тях в периода между 1990 година и 2015 година енергийното потребление в страната се свива с 33%.
Статистическата агенция на ЕС отчита, че най-голям спад отбелязват две от трите Прибалтийски републики – Литва (с 46%) и Латвия (с 45%), както и Румъния (с 44%). В Естония енергийното потребление се свива с 37%.


Като цяло потреблението на електроенергия в ЕС пада под нивата от 90-те години на ХХ век, сочат още данните. Според тях количествата, които са били необходими за задоволяване на енергийните нужди в общността през 2015 година, са били 1,6 млрд. тона петролен еквивалент, което е с 2,5% под нивата от 1990 година и с 11,4% под пика, регистриран през 2006 година.

В някои от страните обаче има ръст – Кипър (с 41%), Ирландия (с 38%) и Испания (с 35%).
През 2015 г. Германия е най-големият енергиен консуматор (19% от общото потребление в ЕС), следвана от Франция (16%) и Великобритания (12%).

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1