logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rech

Публикациии на
"Европа директно-Бургас"

 

Broshura BG10xEU 1

 

broshure

 

publ broshure

 

publ broshure2016

 

Broshura inverstEU new

 

ED 2018 1

Българин е сред най-добрите млади учени в Европа

mluch1Математикът Петър Милков Гайдаров спечели втора награда в 26-ия годишен конкурс на Европейския съюз за млади учени (EUCYS)

 

 

Церемонията по награждаването на победителите в международен конкурс за най-добрите млади учени в Европа се състоя на 23 септември във Варшава, съобщиха от Европейската комисия.
Общо 110 изследователи на възраст между 14 и 20 години представиха своите проекти. Те се състезаваха за наградите в 26-ия годишен конкурс на Европейския съюз за млади учени (EUCYS).
Победителите получиха парични награди на обща стойност 62 500 евро, както и пътувания с научна цел.


Българският представител математикът Петър Милков Гайдаров спечели втора награда.
Трите първи награди, всяка от по 7000 евро, спечелиха Жоао Араужо от Португалия за проекта Anaturalcharacterizationofsemilatticesofrectangularbandsandgroupsofexponenttwo, Мариана Гарсия и Матилде да Силва от Португалия за проекта SmartSnails и Лубош Воздецки от Чехия за проекта RollingFriction.
Тази година вторите награди бяха връчени на участници от Ирландия, България и Словения за оригинални проекти в областта на математиката и химията.
С трите трети награди бяха отличени проекти от Литва, Великобритания и Германия.
В конкурса бе връчена и награда за международно сътрудничество за най-добрия проект на участници от страни извън ЕС - САЩ, Канада, Китай, Нова Зеландия, Южна Корея и Швейцария.
Наградата, подчертаваща ползите от международното сътрудничество в областта на научните изследвания, бе спечелена от Ерик Шертенлайб от Швейцария за проекта "JetandFilm - Ontheinteractionbetweenalaminarjetandasoapfilm".
В конкурса бяха представени 77 проекта от 36 страни - държави от ЕС, асоциирани страни и други страни извън Общността.
Всички проекти вече са отличени с първа награда в съответната област в научни конкурси, организирани във всяка страна. Темите на проектите обхващат биологията, физиката, химията, компютърните и обществените социални науки, околната среда, математиката, материалознанието, инженерните науки и медицината.
Тазгодишното жури бе председателствано от Хенрик Аронсон от Гьотеборгския университет и в него участваха 18 учени от различни страни и области на науката.
Конкурсът на Европейския съюз за млади учени е създаден от Европейската комисия през 1989 г., за да насърчава сътрудничеството и обмена между младите учени и да им се предоставя възможност да работят под ръководството на най-изтъкнатите изследователи в Европа.

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1