logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rech

Публикациии на
"Европа директно-Бургас"

 

Broshura BG10xEU 1

 

broshure

 

publ broshure

 

publ broshure2016

 

Broshura inverstEU new

 

ED 2018 1

 

 

Energy 2020 23

ЕС обсъжда с гражданите предизвикателствата пред електронната търговия

Еднакви правила и повече контрол над личните данни са сред основните приоритети - покана за участие в дебат

Предизвикателствата, проблемите и възможностите пред електронната търговия ще бъдат отворени за обсъждане от европейските граждани онлайн от 14-ти до 16-ти октомври. Последният тематичен дебат в рамките на Месеца на единния пазар(23 септември – 23 октомври 2013 г.) е на тема„Електронна търговия: онлайн покупки, продажби и комуникации“.

Загрижени ли сте за защитата на данните в интернет? Имали ли сте проблеми при получаването и връщането на продукти, закупени онлайн от друга държава от ЕС? Били ли сте разочаровани, защото не можете да изтеглите филми или музика в друга държава от ЕС? Имате възможността да зададете въпроси, да направи предложения, да споделите нещата, които будят загриженост. Чатовете са шанс да се осъществи пряк контакт онлайн с експерти, които отговарят за създаването на политиката на ЕС.

Няколко комисари ще бъдат на линия да отговарят на въпросите на европейските граждани:

  • Мишел Барние, комисар по въпросите на вътрешния пазар и услугите
  • Щефан Фуле, комисар по разширяването на ЕС и европейската политика на добросъседство
  • Невен Мимица, комисар по политика на потребителите 
  • Нели Крус, комисар по цифрови технологии

Единният пазар предоставя огромни възможности пред потребителите и компаниите,обаче не винаги е лесно да се възползваме от тях. Компаниите и потребителите трябва да бъдат наясно по различни въпроси като например ДДС, мита, защита на потребителите, защита на данните, трансграничните платежни системи и т.н.

Сред въпросите, поставени за дискусия, са предоставянето на достъп до едни и същи онлайн оферти в рамките на ЕС, въвеждането на по-строги правила за защита на данните и опростяването на правилата за онлайн продажби от фирми в други европейски държави.

ЕС е вторият по големина район след Азия по отношение на интернет потребителите, като техният брой надхвърля 380 милиона. 76% от всички домакинства в ЕС разполагат с интернет връзка. Повече от половината от гражданите на ЕС имат достъп до интернет най-малко веднъж на ден (53%), а 52% използват социални мрежи.

Търговия в мрежата?

Около половината от потребителите на интернет в ЕС заявяват, че купуват стоки чрез услуги онлайн (53%), 48% ползват онлайн банкиране, 20% продават стоки или услуги по интернет.

Информирани ли сме за рисковете?

Повечето граждани на ЕС не се чувстват добре информирани за рисковете от киберпрестъпленията (59%), докато 38% декларират, че са доста добре запознати.

12% от потребителите са били обект на онлайн измами, а 8% са се сблъсквали с кражба на самоличност. Само около една четвърт от потребителите на социални мрежи (26%) и още по-малко от онлайн купувачите (18%) смятат, че имат пълен контрол върху данните си. 74% от европейците смятат, че разкриването на лична информация онлайн е факт от съвременния живот.

Онлайн дебатът е достъпен за идеи, мнения и коментари на български език на платформата http://www.yourideasforeurope.eu/bg

Информация за редакторите:

Месецът на единния пазар се организира от Европейския съюз за широко обсъждане на възможните решения на проблемите, които засягат пряко гражданите и бизнеса на континента. Целта на инициативата е на място да се съберат идеи относно политиките на ЕС. Темите на дискусиите, които се провеждат на всички 24 официални езика на Съюза, са работни места, социални права, банки и електронна търговия. Идеите, подадени и обсъдени по време на Месеца на единния пазар, ще бъдат взети предвид при създаването на бъдещи политики на ЕС.

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1