logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rech

Публикациии на
"Европа директно-Бургас"

 

Broshura BG10xEU 1

 

broshure

 

publ broshure

 

publ broshure2016

 

Broshura inverstEU new

 

ED 2018 1

 

 

Energy 2020 23

ЕП обсъди състоянието на ЕС с председателя на Комисията

Страсбург, 11 септември 2013 г.

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу направи на 11 септември последното си изявление за състоянието на ЕС в рамките на настоящия парламентарен мандат.

Лидерите на политическите групи в ЕП акцентираха в последвалия дебат върху нуждата от възстановяване на доверието в ЕС и посочиха, че изборите през май 2014 г. дават истинска възможност на избирателите да променят бъдещето на Европа.

„След осем месеца избирателите ще преценят какво постигнахме в последните пет години“, заяви г-н Барозу. Той посочи, че Европа се е противопоставила на кризите с радикална реформа на финансовия сектор и с други структурни реформи, но в същото време е нужно „да запретнем ръкави“, за да бъде създаден банков съюз, да се пребори безработицата, да се премахнат пречките пред единния пазар и да се приложат взетите решения.

Жозеф Дол (ЕНП, Франция) отбеляза, че доверието в ЕС и в правителствата на страните-членки е намаляло и предупреди, че опростенческите решения не са отговорът. „Кризата не се дължи на Европа. По-скоро благодарение на Европа и на еврото ние оцеляхме“, каза той и призова хората да гласуват на европейските избори, за да определят какъв трябва да бъде ЕС.

Ханес Свобода (С&Д, Австрия) изрази несъгласие с оптимизма на г-н Барозу, подчертавайки, че „политиката на икономии продължава да разширява разделението между бедни и богати, север и юг“, а „публичните и частните инвестиции липсват“. Той се обяви за единство в месеците преди европейските избори, за да бъде изградена „една обща Европа, която е достатъчно силна, за да се защитава навсякъде по света.“

Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) отправи критики към Комисията за постигането на твърде малко в борбата със задаващата се стагнация. „Има малко възстановяване, но не е честно да гледаме само положителните тенденции. Пред нас предстои дълъг период на стагнация и Вие (г-н Барозу) не успяхте да предложите политика, за да бъде тя избегната. Имаме нужда от банков съюз, от по-голяма интеграция в еврозоната и от правителство на еврозоната, а също и от политика на ЕЦБ, която поставя за цел растежа на БВП“, каза той.

„Можехте да направите Европа по-добра, ако бяхте преследвали други политики“, коментира лидерът на Зелените Ребека Хармс (Германия). „Политиката за климата бе загърбена и ЕС сега върви към нови субсидии за ядрената енергетика и за въглищата.  В допълнение, селскостопанската реформа е несправедлива и неекологична“, добави тя.

Мартин Каланан (ЕКР, Великобритания) призова хората да използват следващите избори, за да „дадат ново начало на ЕС. Да искаш нов тип ЕС не означава да си анти-европеец“, заяви той.

"Ние живеем в различна Европа от тази на г-н Барозу“, каза заместник-председателят на групата на Европейската обединена левица Такис Хаджигеоргиу (Кипър). Той посочи, че „политиките на икономии задълбочиха кризата и предизвикаха безработица“, и разкритикува липсата на демокрация в ЕС, заявявайки: „Демокрацията не е само изборите – тя е животът между изборите“.

Найджъл Фарадж (ЕСД, Великобитания) се обърна към г-н Барозу с думите: „Бих Ви дал отлична оценка за последователност. Но тази последователност доведе до страданието на мнозина, а младежката безработица надхвърля 50% в страните от Средиземноморието“. Британският депутат изрази съмнения за съществуването на промени в климата и се обяви за спиране на мерките в тази област.

Според Никол Синклер (независима, Великобритания) Комисията, председателствана от г-н Барозу, не е успяла да постигне резултати. "Вашата Лисабонска стратегия потъна без следа, безработицата постига върхове, а хората имат усещането, че ЕС не работи. Време е да оставим хората наистина да решат от какъв тип ЕС има нужда“, каза тя.

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1