logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rech

Публикациии на
"Европа директно-Бургас"

 

Broshura BG10xEU 1

 

broshure

 

publ broshure

 

publ broshure2016

 

Broshura inverstEU new

 

ED 2018 1

Дискусионен форум на тема „Разумно и балансирано споразумение за свободна търговия със САЩ“

01122017 1На 01. 12. 2017 г. ЕИЦ „Европа Директно“ Бургас организира дискусионен форум с представители на бизнеса от града и региона. Темата на събитието бе насочена към споразумението между Европейския съюз и САЩ за свободна търговия, разговорите за което трябваше да продължат през настоящата година.
В контекста на политиката на ЕС за привличане на инвестиции, създаване на нови работни места и осигуряване на растеж на европейската икономика специфично място заема сектора на търговията със страни извън Европейския съюз.


Търговията означава работни места – с всеки износ в размер на 1милиард се създават 14 000 допълнителни работни места в ЕС. Освен това повече от 30 млн. , 1/7 от всички работни места в ЕС вече зависят от износа към останалата част на света.Това е причината поради която ЕС остава застъпник на отворената търговска система, основана на правила. Несъмнено най-важно, но и предизвикващо противоречиви реакции е евентуално споразумение за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции със САЩ /ТПТИ/.

По време на дискусията почти всички застанаха зад мнението, че от полза за бизнеса ще бъде отпадането на митнически и тарифни ограничения и отварянето на големи пазари за европейските производители. Взаимния достъп до пазарите със сигурност ще даде тласък на производството и търговията, а от там и на създаването на нови работни места.
Наред с това обаче, бяха изказани и опасения във връзка с прилагането на такова споразумение. Тези опасения се свързват предимно с евентуално отслабване на стриктните стандарти на ЕС, чрез които се защитават хората и се опазва природата, както и евентуалното занижаване на стандартите за безопасност на храните в Европа /в частност използването на ГМО/.
Разбира се, една от целите на събитието бе и изказването на конкретни препоръки за подобряване клаузите на споразумението от гледната точка на регионалния бизнес.

01122017 2

01122017 3

01122017 4

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1