logoekEParlamenteuropedirect-network
   
 

ЕВРОПА ДИРЕКТНО БУРГАС

anketa

b-zlatev-rech

Публикациии на
"Европа директно-Бургас"

 

Broshura BG10xEU 1

 

broshure

 

publ broshure

 

publ broshure2016

 

Broshura inverstEU new

 

ED 2018 1

Доколко е приложим планът "Юнкер" в България

pj0114По плана "Юнкер" през 2016 г. в България са финансирани над 700 проекта на малки и средни предприятия в размер на 95 млн. евро. Как се кандидатства по плана "Юнкер" и какви са предимствата за фирмите в сравнение с обикновените банкови кредити - провери Зоя Велинова. Вижте интервюто с Кирил Величков - ръководител на Управление "Европроекти" в банка и инж. Сотир Немов - собственик на компания за сладкарски изделия в Самоков.
По плана "Юнкер" у нас се работи вече близо 2 години. Той носи името на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, по чиято инициатива е създаден.


Как работи планът? Той не отпуска пари, а поема част от риска по сделките. В по-голямата си част планът Юнкер се реализира чрез търговски банки посредници. У нас те вече са 4 на брой, след като са спечелили търг в изключително строга конкуренция. Банките разполагат с гаранция от Европейския инвестиционен фонд, а фирмите могат да кандидатстват в тях за евтини кредити, със значително по-малко обезпечение.

Почти всички фирми могат да се възползват от тези кредити. До момента у нас преобладават компании, които инвестират най-вече за модернизация на производствени мощности, както и за оборотни средства.

Кирил Величков - ръководител на Управление "Европроекти" в банка: "Основно ограничение е размерът на проекта да е до 3 млн. евро или 7,5 млн евро когато са по-иновативни фирмите и другото ограничение е персоналът - до 250 или до 500 души".
Оказва се, че банките са много активни при търсене на възможности за работа по плана "Юнкер". Различните компании - също. Защо, какви са предимствата за фирмите?
Кирил Величков - ръководител на Управление "Европроекти" в банка: "Предимствата са много прости. Вие ще получите кредит на преференциална цена, с по-ниска лихва, с по-малко изискване за обезпечение. Ако вашият проект е малко по-рисков или вие сте по-начинаеща фирма - пак бихте могли да получите финансиране. Планът "Юнкер" чрез европейския инвестиционен фонд покрива половината риск по сделката към банката. Т.е. ако сте теглили кредит за 1 млн евро от нас, ако нещо се случи и се затрудните да го изплащате, половината загуби ще се платят от плана Юнкер към нашата банка".
Компанията за производство на сладкарски изделия в гр. Самоков вече година и половина работи па плана Юнкер. Иначе произвеждат сладки от 7 години и в момента са сред най-големите производители на пандишпанови изделия у нас и на Балканите.
инж. Сотир Немов - собственик на компания за сладкарски изделия, гр. Самоков: "Планът Юнкер е една добра програма за тези предприемачи, които имат ясна и точна визия. Знаят какво искат да направят с компанията и производството си. Имат нужда от бързи пари, с които да закупят машините, да ги въведат в експлоатация и да не чакат година-две за одобрението на проект или на грант за да получат безвъзмездна помощ".
В компанията работят 350 души - производители и дистрибутори на продукцията. Изнасят сладкарски изделия в 39 държави - огромен обем продукция и това е една от причините да кандидатстват за кредит по плана Юнкер, тъй като се нуждаят от бързи средства за въвеждане в експлоатация на определени машини и съоръжения.

инж. Сотир Немов - собственик на компания за сладкарски изделия, гр. Самоков: "При плана Юнкер лихвите са по-изгодни, по-нисък е риска по проекта. Тук има едно разпределение на риска между компанията, която потребява средствата, банката и съответно европейската структура, която осигурява тези средства".
От компанията в Самоков твърдят , че кандидатстването по плана Юнкер не е свързано с повече документи,в сравнение с един обикновен банков кредит.Отказват да назоват точния размер на инвестицията , но са категорични , че при спешна нужда от свежи пари, отново биха се обърнали към плана Юнкер.
Кирил Величков - ръководител на Управление "Европроекти" в банка: "Планът Юнкер е една чудесна възможност за бизнеса да финансира своите проекти при преференциални условия и с прости изисквания. Няма някакви административни затруднения при участието по плана и това се случва през търговски банки посредници като нас. Ние сме първите в България.
http://news.bnt.bg/bg/a/plan-yunker
Огнян Златев за финансирането на проекти по плана Юнкер
http://www.bloombergtv.bg/video/ognyan-zlatev-za-finansiraneto-na-proekti-po-plana-yunker

 

EuropeanFlag Проектът „Европа Директно“ Бургас се финансира от Европейския съюз и Бургаска търговско промишлена палата.
Европейският информационен център "Европа Директно - Бургас е организатор на публични събития, снимки от които могат да бъдат публикувани в интернет и в писмени публикации. Мненията, изразени в настоящия сайт са авторски не отразяват задължително официалните становища на Европейските институции.
logo bstpp1